Joomla Free Template by FatCow Hosting

Ακολουθώντας το μύθο στην Στυμφαλία. Περιβάλλον και Πολιτισμός

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 20 Μαϊος 2011

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β? Αθήνας με τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ.κ. Καινούργιου Σοφία και Μαριάννα Χατζημιχαήλ από την Πρωτοβάθμια και την κ. Παπαζήση Χριστίνα από την Δευτεροβάθμια οργάνωσαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς το Σάββατο 7 Μαΐου 2011.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε σχετικά με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και να δείτε φωτογραφίες από την εκπαιδευτική επίσκεψη...

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, το οποίο χτίστηκε στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου που περιβάλλει τη λίμνη  με απρόσκοπτη θέα σ? αυτή, παρουσιάζει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη Στυμφαλία. Βασικοί στόχοι του είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

 Στο Μουσείο παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, η γη και το νερό, και η αξιοποίησή τους από τον άνθρωπο, στην πορεία των αιώνων. τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βιότοπων της λίμνης και του βουνού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χλωρίδα και την πανίδα και  καταλήγει με την παρουσίαση της ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  Τέλος παρουσιάζει τα παραδοσιακά επαγγέλματα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, σε άμεση συνάφεια με το περιβάλλον. Το Μουσείο αναδεικνύει ζητήματα όπως η αναγκαιότητα της οικολογικής ισορροπίας και του σεβασμού στο περιβάλλον και συστήνεται ανεπιφύλακτα για επισκέψεις σχολείων, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.
 Τριάντα πέντε (35) εκπαιδευτικοί μας περιηγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου και  ακολούθως εργάστηκαν σε ομάδες εργασίας μελετώντας το οικοσύστημα  της λίμνης.

Ακολούθησε  παραλίμνιο περιβαλλοντικό μονοπάτι στην ακρόπολη της αρχαίας Στυμφάλου με ξενάγηση από τον κ. Γεώργιο Ρηγόπουλο, πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου της Λαύκας. Εντύπωση μας έκανε ο ευτροφισμός της λίμνης, η πλούσια πανίδα και χλωρίδα  και τα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ευρήματα. Το μεσημέρι μας βρήκε στο γραφικό χωριό της Λαύκας,  όπου επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο και απολαύσαμε ένα παραδοσιακό γεύμα με τοπικές λιχουδιές.

Η επιστροφή μας άφησε πολλές ευχάριστες  αναμνήσεις και διαπιστώσεις πως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μας φέρνει πάντα πιο κοντά.

Χρήσιμες πληροφορίες για επίσκεψη στο Μουσείο
 

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. (από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου) και από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου). Κλειστό παραμένει τις ακόλουθες ημέρες: κάθε Τρίτη, και 1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 14 Σεπτεμβρίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25 και 26 Δεκεμβρίου. Για την οργάνωση ομαδικών επισκέψεων είναι σκόπιμη η  προσυνεννόηση με το Μουσείο (τηλ. 27470 22296).
Διεύθυνση και Στοιχεία επικοινωνίας: 20016 Στυμφαλία, τηλ. 27470 22296, φαξ:  27470 22279.

Δείτε φωτογραφίες...

Προς το παρατηρητήριο της λίμνης.
Το θέατρο της Αρχαίας Στυμφάλου.
Το θέατρο της Αρχαίας Στυμφάλου.
Το θέατρο της Αρχαίας Στυμφάλου.
Η λίμνη Στυμφαλία από ψηλά
Η λίμνη Στυμφαλία από ψηλά
Χρώματα και αρώματα?
Χρώματα και αρώματα?
Στο Μουσείο.
Στο Μουσείο.
Ομάδες εργασίας.
Ομάδες εργασίας.
Προς το παρατηρητήριο της λίμνης.
01/12 
start stop bwd fwd
Εμφανίσεις: 1452

Από τη Μυθολογία στο Διάστημα - Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης)