Joomla Free Template by FatCow Hosting

Σεμινάριο στο ΚΠΕ Άμφισσας - Απολογισμός

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Σαράντα πέντε εκπαιδευτικοί της  Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπ/σης της Δ/νσης μας με τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ.κ. Σοφία Καινούργιου, Μαριάννα Χατζημιχαήλ και Χριστίνα Παπαζήση  οι οποίες συνδιοργάνωσαν με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Άμφισσας παρακολούθησαν με επιτυχία το τριήμερο  βιωματικό σεμινάριο. Θέμα του σεμιναρίου: «Περιβάλλον; Δικαίωμά μου. Ανθρώπινα δικαιώματα και Αειφόρος Ανάπτυξη».

 

Δείτε τις φωτογραφίες...

Πορεία στο δάσος της Γκιόνας.
Μελέτη αποικοδόμησης σ? έναν κορμό δέντρου.
Το βουνό που πληγώναμε: Εξόρυξη βωξίτη.
Με θέα τις χιονισμένες κορυφές της Γκιόνας.
Ζωή και θάνατος στο δάσος.
Στα λιβάδια της Γκιόνας.
Στο Δασικό χωριό της Γκιώνας με την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Άμφισσας .Μαζί μας ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης κ. Σιψής Δημήτρης.
Βιωματικό εργαστήριο ?. Αποτύπωση του οικοσυστήματος της Γκιώνας. Μαζί οι Υπεύθυνες κ.κ.. Σοφία Καινούργιου και Μαριάννα Χατζημιχαήλ της Α/θμιας.
Μελετώντας τη χλωρίδα της Γκιώνας μαζί η Υπεύθυνη Π.Ε. Β΄Αθήνας Χριστίνα Παπαζήση.
Οι ομάδες εργασίας ?παρουσιάζουν.
Κοιτάζοντας την πανίδα ? στο στερεοσκόπιο.
Πορεία στο δάσος της Γκιόνας.
01/11 
start stop bwd fwd

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εισηγήσεις της Παιδαγωγικής Ομάδας  του ΚΠΕ και των Υπευθύνων πάνω στη βιοποικιλότητα και στα Ανθρώπινα δικαιώματα, βιωματικά εργαστήρια και επίσκεψη στο πεδίο του Δασικού χωριού Καψίτσα στον ορεινό όγκο της Γκιόνας . Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής Β/θμιας της Δ/νσης της Β? Αθήνας κ. Δημήτρης Σιψής, ο οποίος και μας ακολούθησε πιστά σε κάθε μας βήμα.

Σάββατο πρωί μετά από μια φανταστική διαδρομή μέσα από έλατα και σε υψόμετρο 1100μ.  χωρισμένοι σε ομάδες  με αρχηγούς μέλη τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ κ.Μιχάλη Θεοχαρόπουλο, το Θωμά Καραβέντζα, το Γίώργο Κόττη και το Θανάση Πανάγου από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ μελετήσαμε τα χαρακτηριστικά του δασικού οικοσυστήματος της Γκιόνας, τη χλωρίδα και την πανίδα καθώς και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις .Επιπλέον απολαύσαμε ένα τοπίο σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, διάσπαρτο με αγριολούλουδα, με απίστευτες μυρωδιές της υγρασίας του δάσους. Όλοι μαζί καταλήξαμε στο εστιατόριο του δασικού χωριού, όπου μας περίμενε ένα πληθωρικό γεύμα. Ακολούθησαν απογευματινά βιωματικά εργαστήρια στα οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της  πρωινής μελέτης πεδίου από το δάσος της Γκιόνας και έγινε το εργαστήριο Αξιών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Αγωγής, αφού η φετινή σχολική χρονιά είναι αφιερωμένη στα Ανθρώπινα δικαιώματα. Τα εργαστήρια προβλημάτισαν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και έδωσαν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε ανάμεικτες ομάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Το βράδυ του Σαββάτου  στην πόλη της Άμφισσας γίναμε όλοι μια παρέα. Γευτήκαμε τοπικές σπεσιαλιτέ στο καλαίσθητο εστιατόριο « Ελαιώνας» υπό τους ήχους της κιθάρας του Θωμά  Καραβέντζα, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ. Τραγούδι, κέφι και χορός έδωσαν και πήραν.

Η Κυριακή μας βρήκε να έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες και  την αξιολόγηση του σεμιναρίου να καταλήγουμε στο πανέμορφο Γαλαξίδι.

Η επιστροφή στην Αθήνα μας άφησε γλυκές αναπολήσεις, γνώσεις , εμπειρίες και προβληματισμούς αλλά και νέες φιλίες, μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών που γεννήθηκαν σ? αυτό το δημιουργικό τριήμερο.

  

Σοφία καινούργιου - Μαριάννα Χατζημιχαήλ

Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας Β΄ Αθήνας

Εμφανίσεις: 2469

Από τη Μυθολογία στο Διάστημα - Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης)