Joomla Free Template by FatCow Hosting

Μήνυμα προς τους Διευθυντές - Διευθύντριες

Κατηγορία: Γενικά Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Αγαπητές συνεργάτιδες

 

Αγαπητοί συνεργάτες

 

Βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου κρίσιμου και οργανωτικά δυσκολότερου διμήνου λειτουργίας της Διεύθυνσής μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την ουσιαστική συμβολή σας στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων σας.

 

Γνωρίζω ότι αντιμετωπίζετε καθημερινά μια δύσκολη και αρκετές φορές απρόβλεπτη πραγματικότητα η οποία απαιτεί ευελιξία, γνώση της νομοθεσίας, παιδαγωγική προσέγγιση μα πάνω από όλα υπομονή, κατανόηση και πίστη στην αποτελεσματικότητα του διαλόγου. Η σύνθεση και η αφομοίωση των κραδασμών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση της διατήρησης του ήρεμου κλίματος στα σχολεία μας. Αυτή διασφαλίζει ουσιαστικά την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουμε στους μαθητές μας και δημιουργεί το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, έτσι ώστε απρόσκοπτα να ανταποκρίνονται στο λειτούργημά τους που με περίσσευμα ψυχής επιτελούν.

  

Θέλω να γνωρίζετε με σαφήνεια τη σταθερή άποψή μου για τη διοίκηση σε οριζόντια και κάθετη σχέση. Συνέπεια λόγων και πράξεων, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα, νομιμότητα, κατανόηση και αλληλεγγύη είναι για το Δ/ντή Εκπαίδευσης αρχές αδιαπραγμάτευτες και αποτελούν στάση ζωής. Ο σεβασμός και η διακριτότητα των ρόλων όπως θεσμικά αποτυπώνονται στη δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι αξιακός κανόνας ισότιμης και ουσιαστικής συνεργασίας.

 

Λειτουργούμε μέσα από ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι ? Π.Δ.- εγκύκλιοι- υπουργικές Αποφάσεις) το οποίο δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της ιεραρχίας η ερμηνεία και η διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να επιλύονται μέσα στη σχολική μονάδα από εσάς και το σύλλογο Διδασκόντων.

 

Είστε το κυρίαρχο όργανο Διοίκησης της Σχολικής μονάδας, μονοπρόσωπα και συλλογικά όπου απαιτείται. Η μεταφορά με ευκολία κάποιες φορές των αιτημάτων που απασχολούν τη σχολική κοινότητα στον Προϊστάμενο του Γραφείου και το Διευθυντή Εκπαίδευσης, ενισχύουν την αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης, ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους εκπαιδευτικούς και το κυριότερο εμπεδώνουν μια αντίληψη επικίνδυνη για τη δημόσια διοίκηση.

 

Η αμφισβήτηση των θεσμών και η επίκληση της ιεραρχίας δεν πρέπει να συνεχιστεί στην εκπαίδευση. Η νομιμότητα των ενεργειών και των αποφάσεών σας ως Διευθυντές ? Διευθύντριες  των Σχολείων δεν το επιτρέπει.

 

Στηρίζω τις αποφάσεις σας και δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι το πλαίσιο των κανόνων είναι κοινό, ενιαίο και απολύτως σαφές για όλη την ιεραρχία της εκπαίδευσης. Με κοινή στάση και σαφή οριοθέτηση πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια αντίληψη που μεταφέρει τα προβλήματα και ακυρώνει τον ουσιαστικό ρόλο της Διοίκησης.

 

Η Διεύθυνση πρέπει να έχει την ουσιαστική εποπτεία και το συντονισμό του έργου σας, να διαχειρίζεται το εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό των σχολείων και να αναζητά λύσεις, για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Είναι αρωγός και συμπορεύεται με τις αποφάσεις και τις πράξεις σας.

 

Μέσα σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας, η ιστοσελίδα μας επιθυμεί μαζί και με την ηλεκτρονική αλληλογραφία να αποτελέσει ένα πολύτιμο και χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης, καταγραφής στοιχείων και επικαιροποίησης δεδομένων έτσι ώστε να υπάρξει μια μόνιμη και σταθερή καρτέλα της Σχολικής σας μονάδας χωρίς συνεχείς αναζητήσεις και επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

 

Το Τμήμα Μηχανογράφησης της Διεύθυνσης επεξεργάζεται τα στοιχεία που χρειάζονται και δημιουργεί μια φόρμα καταγραφής με στόχο να ενοποιήσει όλα τα δεδομένα της Σχολικής σας μονάδας, του ανθρώπινου και μαθητικού σας δυναμικού, έτσι ώστε με μικρές αλλαγές κάθε χρόνο να υπάρχει άμεση ενημέρωση.

 

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στη φόρμα καταγραφής για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Κατανοώ ότι ζητούνται πολλά στοιχεία και χρειάζεται κόπος για να συγκεντρωθούν και να περαστούν ηλεκτρονικά. Θέλω όμως να σας επισημάνω την αναγκαιότητα αυτής της πολύ ουσιαστικής προσπάθειας από μέρους σας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προλάβουμε τις προθεσμίες για την πληρωμή μας από την ΕΑΠ την 1/1/2011.

 

Αντιλαμβάνεστε ότι η ακρίβεια των στοιχείων και η αποτύπωση όλων των εκπαιδευτικών που με οποιαδήποτε σχέση υπηρετούν ή ανήκουν στο σχολείο σας, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της μισθοδοσίας τους.

 

 Επιθυμία μου είναι  να ενημερώνεστε καθημερινά από το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, ό,τι υπάρχει για πληροφόρηση και συμπλήρωση θα στέλνεται από τη Δ/νση εκεί. Με τον ίδιο τρόπο ηλεκτρονικά θα λαμβάνονται και οι απαντήσεις σας, έτσι ώστε να μπορέσουμε από κοινού να αυτοματοποιήσουμε τη δουλειά μας, να μειώσουμε το χρόνο και τις άσκοπες τηλεφωνικές επιβεβαιώσεις.

 

Προσδοκώ να πάμε μαζί ένα βήμα πιο μπροστά τη διαχείριση της καθημερινότητας. Η διοικητική διαδικασία, που πολλές φορές είναι δύσκολη και αναποτελεσματική, από εμάς εξαρτάται να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

 

Ξεκινάμε λοιπόν μια διαδρομή συνεργασίας, διαλόγου και σύνθεσης. Οι απόψεις, οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις είναι χρήσιμες για τη Δ/νση και όλους όσους εργάζονται σ? αυτήν.

 

Υπηρετούμε το σχολείο και το μαθητή, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πιο αποδοτικό και πιο ουσιαστικό το έργο της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

 

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής  Εκπαίδευσης

 

Πάρις  Βεντήρης

                                               

 

Εμφανίσεις: 5032

Από τη Μυθολογία στο Διάστημα - Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης)