Joomla Free Template by FatCow Hosting

Έγκριση Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης)

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024
Γράφτηκε από τον/την Κώστας Λουλουδάκης

 Εγκρίνεται η ίδρυση και η λειτουργία του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης) με τίτλο: «Από τη Μυθολογία στο Διάστημα (Myth2Space)» με έναρξη το σχολικό έτος 2023 - 2024.

Το Δίκτυο βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση της μάθησης, βάζοντας στο επίκεντρο το παιδί. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Αφορμή για την ενασχόληση με αυτό το θέμα είναι η αποστολή Artemis της NASA και η πρόσφατη συμμετοχή αστροναυτών ανεξαρτήτως φύλου και φυλετικής/εθνοτικής καταγωγής σε διαστημικές αποστολές με απώτερο στόχο την προσεδάφιση στον Άρη. Η σύνδεση της αποστολής Artemis με την ελληνική μυθολογία σε συνδυασμό με τη διεθνή κίνηση Alpha Mission-Delos, αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική διάσταση αυτού του ιστορικού νέου τεχνολογικού βήματος της ανθρωπότητας.

Συντονιστικός Φορέας: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β ́ Αθήνας

11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και Ακούοντες εν Δράση» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023
Γράφτηκε από τον/την Κώστας Λουλουδάκης

  Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει υπό την Αιγίδα του το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει» καθώς και το Διεπιστημονικό Συμπόσιο του Φεστιβάλ, δεδομένου ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις του πλαισίου που έχει ορισθεί από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών ΠΕ & ΔΕ του ΥΠΑΙΘ για τη χορήγηση αιγίδας.

Οι δράσεις υλοποιούνται μεταξύ 22 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη 2023 και δύναται να συμμετέχουν όσοι δηλώσουν συμμετοχή όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση. Το Διεπιστημονικό Συμπόσιο της φετινής χρονιάς φέτος αφορά κυρίως εκπαιδευτικούς με κεντρικό άξονα τη διαφοροποιημένη διδασκαλία. 
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα επτά υπουργείων, εξυπηρετώντας στην ποιότητα ζωής, προωθώντας την εξωστρέφεια, ενισχύοντας το τουριστικό ενδιαφέρον ανά περιοχή και αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά μας με βιωματικές δραστηριότητες, αθλητικές και καλλιτεχνικές. Παράλληλα, προωθείται ο εθελοντισμός και η πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους. 
Ο υπότιτλος του φεστιβάλ Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει περισσότερο αναφέρεται στην ιστορικότητα και μνεία του αφετηριακού σημείου αυτής της πρωτοβουλίας: είναι δημιούργημα σύμπραξης κωφών και ακουόντων. Το φεστιβάλ αφορά και αναφέρεται σε όλους τους συμπολίτες μας ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, ταυτότητας, ιδιότητας και προσόντων. Βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μετεχόντων και την ευγενική χορηγία των αρωγών μας. 
Κάθε χρόνο συμμετέχουν και συμπράττουν πάνω από 100 φορείς και κινητήρια δύναμη είναι εθελοντικές ομάδες επαγγελματιών υγείας, παιδείας, τέχνης και πολιτισμού. 
Ιστοσελίδα: www.dhias.org


      1 ΑΦΙΣΑ     2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ   3 ΣΥΜΠΟΣΙΟ  

Αφίσα - Πρόγραμμα Δράσεων - Συμπόσιο - Aegis - Πρόσκληση - Χορήγηση Αιγίδας

“The quality of your life will be determined by the quality of your contribution. When you work to improve the lives of others, your life improves automatically.” – Kurek Ashley

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Σταδιοδρομίας) για το σχολικό έτος 2022-2023

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022
Γράφτηκε από τον/την Κώστας Λουλουδάκης

 Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία,τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, σχεδιάζονται, οργανώνονται και υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων της χώρας Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων για τα οποία ισχύουν όσα περιλαμβάνει η ακόλουθη εγκύκλιος.

Σεμινάριο «Τα νέα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά μονοπάτια στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου»

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 17 Μαϊος 2022

 Η Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας, διά του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τις διευθύνσεις Α/βάθμια Αν. Αττικής, Β/βάθμια Β’ Αθήνας και Β/βάθμια Αν. Αττικής προτίθεται να διοργανώσει δια ζώσης επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Τα νέα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά μονοπάτια στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου» στις 19 Ιουνίου 2022. Το σεμινάριο απευθύνεται σε 40 εκπαιδευτικούς από τις παραπάνω Διευθύνσεις (10 από κάθε Διεύθυνση). Δήλωση συμμετοχής μέσω της συμπλήρωσης της παρακάτω φόρμας: https://forms.gle/J3TMS5HnbzXpnX3JA μέχρι την Τετάρτη 18-5 και ώρα 11.00 π.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Hμερίδα «Το νου σου στο -παλιό και νέο -δάσος»

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 10 Μαϊος 2022

 Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει Επιμορφωτική Ημερίδα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Ομάδα για τον κόσμο Περιβαλλοντική Συμμμαχία 2004+» και τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄, Δ΄ Αθήνας & Ανατολικής Αττικής και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας & Ανατολικής Αττικής την Παρασκευή 13/5/22 και ώρες 18.00- 20.00, με θέμα: «Το νου σου στο - παλιό και νέο -δάσος»

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τόπου μετά τις πυρκαγιές»

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 03 Μαϊος 2022

 Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει δια ζώσης Επιμορφωτικό Σεμινάριο σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και τις Διευθύνσεις Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄ και Γ΄ Αθήνας, το Σάββατο 14 Μάϊου 2022, ώρες 10.00 – 14.30, με θέμα: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τόπου μετά τις πυρκαγιές.  

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Διαδικτυακό Σεμινάριο Πολιτιστικών Θεμάτων με τίτλο: «Δέντρα ιερά, νεράιδες, ξωτικά... η ηθική σχέση του ανθρώπου με τη φύση στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά»

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 03 Μαϊος 2022

 Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, οι Διευθύνσεις Π.Ε. Α’, Γ’, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συνδιοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Δέντρα ιερά, νεράιδες, ξωτικά... η ηθική σχέση του ανθρώπου με τη φύση στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά» την Τρίτη, 10 Μαΐου, και ώρες 17:30-20:30.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο ΚΠΕ Δραπετσώνας 20-21 Μαΐου 2022

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022
Γράφτηκε από τον/την Κώστας Λουλουδάκης

 Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΠΕ/ΚΕ.ΠΕΑ Δραπετσώνας και η παιδαγωγική του ομάδα (Δρ Στ. Τριανταφύλλου, Υπεύθυνη ΚΠΕ, Θ. Αβδελλή, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ, Ι. Φώκου, μέλος της ΠΟ του ΚΠΕ) προτίθεται να υλοποιήσει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο, συνολικής διάρκειας 8 διδακτικών ωρών με θέμα: «Οι μνήμες της βιομηχανικής κληρονομιάς συναντούν την Επιστήμη των Πολιτών στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας» στις 20 και 21 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β’ Κύκλος)».

Η έναρξη του σεμιναρίου, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 θα γίνει μέσω Webex σε σύνδεσμο που θα σταλεί στους συμμετέχοντες, ενώ το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στον πρώην βιομηχανικό χώρο του Εργοστασίου Λιπασμάτων και Χημικών Ουσιών της Δραπετσώνας.

  • Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Σεμινάριο με θέμα: «Ο πολυδιάστατος ρόλος της φωνής ως εργαλείο επικοινωνίας του εκπαιδευτικού»

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 05 Απριλίου 2022
Γράφτηκε από τον/την Κώστας Λουλουδάκης

 Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π.Ε. Α’, Γ’, Δ’ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, συνδιοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα:

Ο πολυδιάστατος ρόλος της φωνής ως εργαλείο επικοινωνίας του εκπαιδευτικού

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου, κατά τις ώρες 18:30-20:30.  

  • Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πρόσκληση συμμετοχής στο 4o Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης: “Σκέφτομαι … Εκφράζομαι … Επικοινωνώ … Ο λόγος για τη Μουσική-Η Μουσική του λόγου ”

Κατηγορία: Καινοτόμες Δράσεις
Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022
Γράφτηκε από τον/την Κώστας Λουλουδάκης

 Σας ενημερώνουμε ότι οι Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Β΄,  Γ΄, Δ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνουν το 4Ο  Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης με θέμα:                                 

«Σκέφτομαι … Εκφράζομαι … Επικοινωνώ …

Ο λόγος για τη Μουσική… η Μουσική του λόγου»

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά για λόγους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19 το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 σε ώρες που θα ανακοινωθούν με νεότερη ανακοίνωση. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής λόγω των υγειονομικών συνθηκών (COVID-19) θα ενημερωθείτε έγκαιρα.  Στο Φεστιβάλ καλούνται να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων από δημοτικά σχολεία των παραπάνω Διευθύνσεων.

Το Φεστιβάλ προκύπτει ως συνέχεια διαδικτυακού επιμορφωτικού σεμιναρίου που διοργάνωσαν οι τέσσερις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης για τους/τις  εκπαιδευτικούς, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. στις 18-2-2022 και βασίζεται στο εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σχολικό έτος 2021-2022 πρόγραμμα «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι … Εκφράζομαι … Επικοινωνώ» (υπ. αρ. Φ.1/ΓΜ/66970/3707/Δ7/13-1-2022 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας -Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.»). Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Περισσότερα Άρθρα...

Από τη Μυθολογία στο Διάστημα - Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης)