Joomla Free Template by FatCow Hosting

1ο Βραβείο: 7ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός "Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον"

Κατηγορία: Εκδηλώσεις Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 Γράφτηκε από τον/την Κώστας Λουλουδάκης

 

 Κατά το σχολικό έτος 2022-2023, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης συμμετείχε στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό "Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον".

Το δίκτυο των σχολείων που δημιουργήσαμε πέρυσι, διευρύναμε φέτος και είχε την τιμή να λάβει το 1ο Βραβείο και τη φετινή χρονιά στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό “Κύπρος – Ελλάδα -Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”, συμμετείχε στην κατηγορία "ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ)" του 7ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού "Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον" και έλαβε για ακόμα μία φορά το 1ο Βραβείο!

Πρόκειται το δίκτυο σχολείων που περιλαμβάνει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης στην Ελλάδα, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάρωνα στην Κύπρο, το Ελληνικό Παροικιακό Σχολείο Weston-Super-Mare και του Απ. Ανδρέα Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ελληνικό Παροικιακό Σχολείο Αγίου Γεωργίου στο New Jersey των Η.Π.Α.

Οι μαθητές του τμήματος της Τετάρτης και του τμήματος της Έκτης που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, να δημιουργήσουν ένα animation ιστορικού περιεχομένου, να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους και σε σύμπραξη με τους μαθητές όλων των σχολείων που συμμετείχαν να δημιουργήσουν το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ρίζες αθάνατες ποντιακές".

Στο ντοκιμαντέρ απαντούν στις ερωτήσεις και τις απορίες των μαθητών, οι απόγονοι πρώτης γενιάς τριών Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μέρη που γεννήθηκαν στον Πόντο. 

Παρουσιάζεται η ιστορία και οι περιπέτειες του καθενός από αυτούς προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα, εκείνα που άφησαν αλλά και εκείνα που βρήκαν. Επιπλέον, απαντούν σε ερωτήσεις σχετικές με την ποντιακή διάλεκτο, τα τραγούδια καθώς επίσης και την ποντιακή κουζίνα. 

Παράλληλα, σκιαγραφείται το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και παρουσιάζονται σημαντικές πληροφορίες για τη μετανάστευση και μετέπειτα εγκατάσταση των Ποντίων στην Κύπρο, την Αγγλία και την Αμερική.

Η χαρά και η υπερηφάνειά μας είναι μεγάλη! Για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν τα παιδιά διατηρώντας παράλληλα τη συνέπεια ως προς τα μαθητικά τους καθήκοντα, για την άψογη συνεργασία των συναδέλφων όλης της σύμπραξης που συμμετείχαν με μεράκι, για τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης! Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι η παρακαταθήκη που δημιουργείται μετά από τρεις συνεχόμενες πρωτιές κατά την τελευταία διετία και μας δίνει ώθηση για να συνεχίζουμε με ομαδικότητα μικροί και μεγάλοι!

Σας παρουσιάζουμε τη βραβευμένη συμμετοχή με τίτλο "Ρίζες αθάνατες ποντιακές" και σας ευχόμαστε καλή θέαση:

https://video.sch.gr/asset/detail/d1aBQJeVrQNNeZTpEATIZEZ2 

 

Εμφανίσεις: 141

Από τη Μυθολογία στο Διάστημα - Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Περιβαλλοντικής & Πολιτιστικής Εκπαίδευσης)